Tri Duby: K histórii lietania na Pohroní a letiska v Sliači - Šimončík, Emil: 1948-; Gajdoš, Milan: 1931-2013 (Múzeum SNP, 2017)
Populárno-náučná publikácia Emila Šimončíka čitateľsky zaujímavo vykresľuje počiatky leteckých aktivít na Pohroní v kontexte budovania československého civilného a najmä vojenského letectva v medzivojnovom období. Veľmi podrobne sa zaoberá tiež všetkými nuansami, ktoré viedli k vzniku letiska Sliač. Venuje sa a hodnotí vplyv každého významnejšieho veliteľa či osobnosti, ktorá sa nezmazateľne zapísali do dejín letiska Tri Duby, dnešného letiska Sliač. Významnú časť knihy tvorí plastické postihnutie miesta a významu tohto letiska v Slovenskom národnom povstaní. Venuje sa tiež jeho povojnovému budovaniu, priebehu sovietskej okupácie a neobchádza ani nedávnu históriu letiska a jeho letcov a personálu po roku 1968. Kniha ponúka tiež profily veliteľov a významných letcov, ktorí pôsobili na sliačskom letisku, ako aj za priehrštie príbehov z lietania, vrátane opisov leteckých katastrof.