Osud človeka (Suďba čeloveka) - Šolochov, Michail Aleksandrovič: 1905-1984; Ličková, Marta: 1926-; Kochol, Viktor: 1919-1984; Hložník, Vincent: 1919-1997; Kramárová, Vlasta (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1959)
Spoveď Andreja Sokolova začína predvojnovým životom, lúčením s rodinou, odchodom na front, potom nasleduje vojna a zajatie, útek zo zajatia, správa o smrti rodiny, synov pohreb v posledný deň vojny a napokon stretnutie s novým synom, s vojnovou sirotou. Osudom človeka završuje svoju tvorbu o Veľkej vlasteneckej vojne.
Doslov: Šolochov, jeho veľké dielo a táto zdanlivo neveľká poviedka (Viktor Kochol).
Keywords: novely autorské; spoločenské novely; druhá svetová vojna (beletria); vojnové novely; novely vojnové; próza; Šolochov, Michail Aleksandrovič (bol sovietsky spisovateľ, nositeľ Nobelovy ceny za literaturu. Jeho tvorba odhaľuje závislosť človeka stredných vrstiev od sociálno-historických podmienok. * 24.05.1905 Kružilin-Vjošenskaja v donskej oblast, Rusko - 21.02.1984 Vjošenka, Rusko); ruská literatúra - texty; Hložník, Vincent (slovenský maliar, grafik, ilustrátor, sochár a pedagóg, 22.10.1919 Svederník, pri Žiline - 10.12.1997 Bratislava); Kochol, Viktor (slovenský vedecký literárny pracovník, literárny kritik, redaktor, publicista, prekladateľ. * 13.04.1919 Omsk, Rusko - 08.03.1984 Bratislava, Slovensko)