Průvodce po dějinách české literatury - Hrabák, Josef: 1912-1987; Jeřábek, Dušan: 1922-2004; Tichá, Zdeňka (Pyramída, 1976)
Publikácia v jedinom zväzku zachytáva v súvislosti s politickým a sociálnym životom náš literárny vývoj od najstarších dôb až do r. 1948. Sleduje, ako česká literatúra sprevádzala a podporovala formovanie feudálneho a kapitalistického národa a ako sa účastnila bojov o socialistický charakter našej spoločnosti.