Průvodce po dějinách české literatury - Hrabák, Josef: 1912-1987; Jeřábek, Dušan: 1922-2004; Tichá, Zdeňka; Rathouský, Jiří: 1924-2003 (Praha Orbis, 1976)
Publikácia v jedinom zväzku zachytáva v súvislosti s politickým a sociálnym životom náš literárny vývoj od najstarších dôb až do r. 1948. Sleduje, ako česká literatúra sprevádzala a podporovala formovanie feudálneho a kapitalistického národa a ako sa účastnila bojov o socialistický charakter našej spoločnosti.
Keywords: dejiny českej literatúry; sprievodca literatúrou; Hrabák, Josef (český literárny historik, teoretik a kritik, komparatista a univerzitny profesor českej literatúry. Nar. 03.12.1912 Brno, Česko - 06.08.1987 Brno, Česko); česká literatúra - texty; Rathouský, Jiří (český výtvarník, grafický dizajnér, knižný ilustrátor, typograf a fotograf. Je autorom niekoľkých filmových plagátov a knižnej grafiky.* 20.04.1924 Praha, Česko - 05.09.2003 Praha, Česko)