Príručka Pilates: Cvičenia pre dokonalú postavu a aby chrbát nebolel (The Pilates Directory) - Herdman, Alan; Lukáč, Martin: 1989-; Pilates, Joseph Hubertus: 1883-1967 (Svojka & Co. Bratislava, 2008)
Systém telesných cvičení vytvoril Joseph Pilates v dvadsiatych rokoch 20. storočia. Jeho cieľom je posilniť celé telo, zlepšiť pohyblivosť a držanie tela a zlepšiť celkovú kondíciu radom šetrných cvikov a dýchacích techník. Táto kniha uvádza začiatočníka na správnu cestu a ponúka zrozumiteľný úvod do tohto obľúbeného cvičenia s jednoduchými návodmi a fotografiami v piatich prehľadne členených oddieloch.
Z obsahu: Základy - výklad o stavbe tela a jeho držaní a taktiež o správnom dýchaní.
Centrum sily - vytvorenie pevných svalov v centre tela prostredníctvom radu základných cvikov.
Chrbát - nadväzujúce cviky na posilnenie svalstva chrbta a hrudníka, posilňovanie končatín - cviky zamerané na svaly okolo kĺbov končatín.
Cvičebný program - návod na začlenenie Pilatesovho cvičenia do životného štýlu na lepšiu celkovú kondíciu. Užitočné kontakty. Slovníček. Register.
Dar: z finančného poslaneckého príspevku Mgr. Jozefa Pavlova - Detva 2017.
Keywords: šport; kondičné cvičenie; Pilatesova metóda; cvičenia posilňovacie; ľudské telo; tvarovanie postavy; bolesti chrbta; zdravie a krása; životný štýl; fitnes; príručky športu; Herdman, Alan (anglický inštruktor a prednášateľ telesného cvičenia Pilatesu. * Anglicko -); Pilates, Joseph Hubertus ( bol nemeckým fyzickým trénerom, ktorý sa vyznačoval tým, že vynašiel a propagoval Pilatesovu metódu fyzickej kondície. * 09.12.1883 Mönchengladbach, Nemecko - 09.10.1967 New York City, USA)