Právo na smrt (A right to Die) - Stout, Rex: 1886-1975; Jungwirth, František: 1920-1997; Škvorecký, Josef: 1924-2012; Pražák, Čeněk: 1914-1996; Dvořák, Antonín: 1920-1997; Žantovská, Hana: 1921-2004 (Praha Mladá fronta, 1967)
Detektívni román amerického autora s detektívom Nero Wolfom, jeho pobočníkom Archiem Goodwinom, ktorý je rozprávačom príbehu, a trojicou ďalších troch vykonávačov rozkazov, ktorých postavy sú spoločné všetkým detektívnym románom tohto autora. Tento detektív, starý mládenec, rieši vraždy len tak mimochodom a bojuje obvykle na dvoch frontoch, proti vrahovi a proti obmedzenej a unáhlenej polícií. V tomto románe ide o vyšetrovanie dvoch vrážd, spáchaných z rasovej nenávisti.
Doslov: Jeden z Mohykánů (Josef Škvorecký).
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; próza; americká literatúra - texty; Stout, Rex, celým menom Rex Todhunter Stout (bol americký spisovateľ prevažne detektívnych príbehov. Najznámejším je jeho detektív Nero Wolfe, tučný génius s jedinečnými vyšetrovacími metódami. Uviedol ho v románe Zmija (Fer-de-lance, 1934), a hneď si získal obľubu čitateľov. Postava Nera Wolfa bola nominovaná na Best Mystery Series of the Century (Najlepšia záhadná séria storočia) v Bouchercon, a Rex Stout bol nominovaný na Best Mystery Writer of the Century (najlepší spisovateľ záhad storočia). * 01.12.1886 v Noblesville, Indiana, USA - 27.10.1975 Danbury, Connecticut, USA); Škvorecký, Josef (bol český prozaik, esejista, prekladateľ a exilový nakladateľ, spolu s manželkou Zdenou Salivarovou zakladateľ renomovaného nakladateľstva Sixty-Eight Publishers v kanadskom Toronte. Patril k najvýznamnejším povojnovým českým prozaikom. * 27.09.1924 Náchod, Česko - 03..01.2012 Toronto, Kanada); Pražák, Čeněk (bol český maliar, grafik, ilustrátor a esejista. Od roku 1969 žije a pôsobí vo Švajčiarsku. Okrem maliarstva sa venoval i písaniu románov. * 20.02.1914 na Letnej v Prahe, Česko - 18.10.1996 Švajčiarsko); Dvořák, Antonín (bol český grafik, typograf, divadelný výtvarník, režusér, profesor Akadémie múzických umení, drámy, teatrologická literatúra. * 12.09.1920 v Prahe, Česko - 29.05.1997 v Prahe, Česko)