Prvý deň prázdnin - Kováč, Dušan: 1942- (Poslušné písmenká, 1981)
Mišo dnes dostal vysvedčenie. Za dobré vysvedčenie by dostal nový bicykel! Bicykel si už vyhliadol, potreboval iba maličkosť - dobré vysvedčenie. Pre neho, pre najlepšieho žiaka v triede, to mala byť maličkosť. Ale teraz toto. Dve dvojky. Všetko bolo stratené. Nielen bicykel, ale aj jeho prvenstvo v triede, skrátka všetko. Dve dvojky na vysvedčení ho pálili a poháňali stále ďalej. Prišiel až po malú lúčku celkom na konci záhrad. Otvoril bránku a vošiel do chladivej zelene ovocných stromov. Za záhradkou bola ďalšia bránka, ktorá viedla do dvora. Nikto tam nebol, tak Mišo rýchlo vkĺzol do dvora. Vysvedčenie hodil cez otvorené okno do svojej izby a rýchlo sa po rebríku vyšplhal na pôjde. Keď bol hore, ešte sa obzrel na dvor. Nikto tam nebol. Nikto ho nevidel...