Deväť remesiel: Veľká kniha rozprávok - Lisická, Helena: 1930-2009 (Otvor sa rozprávka, 1981)
Devätoro remesiel - desiata bieda, hovorilo ľudové porekadlo o tých, ktorí sa nedržali statočne svojho remesla, ale malo pravdu aj inakšie, že remeslo má zlaté dno. A práve o remeselníkoch hovorí kniha českej autorky, ktorá nezašla ďaleko do minulosti, najviac tak dvesto rokov. Prostredníctvom príbehov o ševcoch, krajčíroch, kamenároch, drevorubačoch, pastieroch, uhliaroch, hámorníkoch, mäsiaroch či mlynárskych pomocníkoch sa snaží priblížiť pokladnicu ľudového humoru, fantázie, životnej múdrosti, skúsenosti, radosti a smútku. V knihe sú aj krátke prípoviedky.