Deväť remesiel: Veľká kniha rozprávok - Lisická, Helena: 1930-2009; Lopejská, Libuša; Grmelová, Anna: 1926-2000; Pišteyová, Eva (Košice Východoslovenské vydavateľstvo, 1981)
Devätoro remesiel - desiata bieda, hovorilo ľudové porekadlo o tých, ktorí sa nedržali statočne svojho remesla, ale malo pravdu aj inakšie, že remeslo má zlaté dno. A práve o remeselníkoch hovorí kniha českej autorky, ktorá nezašla ďaleko do minulosti, najviac tak dvesto rokov. Prostredníctvom príbehov o ševcoch, krajčíroch, kamenároch, drevorubačoch, pastieroch, uhliaroch, hámorníkoch, mäsiaroch či mlynárskych pomocníkoch sa snaží priblížiť pokladnicu ľudového humoru, fantázie, životnej múdrosti, skúsenosti, radosti a smútku. V knihe sú aj krátke prípoviedky.
Obsah: Veľká kniha rozprávok: Traja kamaráti. Tovarišská chasa. Lakomá mlynárka a vandrovný tovariš. Márnivá Líza a muzikanti a iné.
Keywords: rozprávky autorské; rozprávky ľudové; ľudové rozprávky; rozprávky o remeslách; remeselnícke rozprávky; fantazijné rozprávky; rozprávky o zvieratách; humoristické rozprávky; próza; česká literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov; Lisická, Helena (bola česká etnografka a spisovateľka, autorka rozprávok a povestí. * 26.11.1930 Olomouc, Česko - 30.11.2009 Olomouc, Česko); Grmelová, Anna (česká grafička a ilustrátorka. * 31.01.1926 Nový Jičín, Česko - 08.07.2000 Nový Jičín, Česko)