Strom Janičiarov : (The Janissary Tree) - Goodwin, Jason: 1964- (Ikar, 2008)
Príbeh plný napätia a zvratov, kde sa na začiatku objaví mŕtve dievča, nás privádza do Istanbulu tridsiatych rokov 19. storočia, do čias, keď sa Osmanská ríša ocitla na prahu novej éry. Symboly tej starej miznú alebo upadajú do nemilosti, iné prežívajú. Tajne i verejne. Patria k nim aj janičiari, kedysi neohrození sultánovi vojaci, časom sa však stali neovládateľnými a nevyspytateľnými. Za stenami sultánovho paláca sa zmeny prijímajú po svojom - na jednej strane pretrváva úcta k predkom, na druhej strane sa otvára priestor pre všetko nové. Aj eunuch Jašim Togalu je rozpoltený medzi odchádzajúcou a nastavajúcou érou: riadením osudu ostáva poddaný minulosti, prekonáva ju však neobyčajným intelektom, schopnosťou nadhľadu a ochotou spoznávať históriu i súčasné dianie vo svete. Pre svoju spoľahlivosť, inštinkt a bystrý úsudok ho často vyhľadávajú pri riešení zložitých a chúlostivých prípadov. Odhalenie série vrážd v meste akoby čakalo len naňho. Ani on, ani jeho priateľ, poľský veľvyslanec Stanislaw Pale