Lovec draků : (The Kite Runner) - Hosseini, Khaled: 1965- (Leda, 2009)
Strhujúca dráma zo súčasného Afganistanu. Autor, kalifornský lekár, inšpirovaný vlastnými spomienkami, rozpráva príbeh osudových zvratov, ktorými jeho hrdina Amir prechádza od detstva na ceste k dospelému zmúdreniu najprv za mierových posledných rokov afganskej monarchie a potom za sovietskej vojnovej okupácie, na úteku z vlasti a pri hľadaní nového života v emigrácii. Udalosti ťažko pochopiteľnej krutosti aj bezmedznej oddanosti a očistnej lásky sa v tomto bravúrne napísanom románe striedajú bez sentimentu, bez jediného zbytočného slova. Svoju opravdivosťou zasiahol čitateľa vo viac ako päťdesiatich krajinách sveta a v miliónových nákladoch stále zostáva hlavnou literárnou udalosťou knižných rebríčkov. Podľa knihy bol natočený aj úspešný film.