Lovec draků (The Kite Runner) - Hosseini, Khaled: 1965-; Kondrysová, Eva: 1926-; Marek, Jan; Brichta, Robin; Hladký, Jiří; Karasová, Kristina (Praha Leda, 2009)
Strhujúca dráma zo súčasného Afganistanu. Autor, kalifornský lekár, inšpirovaný vlastnými spomienkami, rozpráva príbeh osudových zvratov, ktorými jeho hrdina Amir prechádza od detstva na ceste k dospelému zmúdreniu najprv za mierových posledných rokov afganskej monarchie a potom za sovietskej vojnovej okupácie, na úteku z vlasti a pri hľadaní nového života v emigrácii. Udalosti ťažko pochopiteľnej krutosti aj bezmedznej oddanosti a očistnej lásky sa v tomto bravúrne napísanom románe striedajú bez sentimentu, bez jediného zbytočného slova. Svoju opravdivosťou zasiahol čitateľa vo viac ako päťdesiatich krajinách sveta a v miliónových nákladoch stále zostáva hlavnou literárnou udalosťou knižných rebríčkov. Podľa knihy bol natočený aj úspešný film.
Obsah: Poděkování. O Afgánistánu a Afgháncích. Historické udalosti 20. a na počátku 21. století. Slovníček orientálních výrazů. V spolupráci s nakladateľstvom Rozmluvy.
Keywords: Hosseini, Khaled (americko-afganský spisovateľ a lekár. Žije v Spojených štátoch amerických od svojich 15 rokov a je americkým občanom. V roku 2003 debutoval románom Majster šarkanov, ktorý sa stal medzinárodným bestsellerom a predalo sa z neho viac ako 12 miliónov kópií po celom svete. * 04.03.1965 Kábul, Afganistan -); romány autorské; Afganistan; spoločenské romány; afganská monarcha; sovietsko vojnovenská okupácia; emigrácia afganska; romány o láske; dejiny afganske; sfilmované romány; próza; americká literatúra - texty; Kondrysová, Eva (česká prekladateľka. Zameriava sa na preklad románov anglických a amerických autorov 19. a 20. storočia. * 05.12.1926 v Prahe, Česko -); Afganistan