Průvodce - Krvavé finále: Jaro 1945 v českých zemích - Padevět, Jiří: 1966- (Academia, 2015)
Dva roky po predajni úspešnom a Ocenená Sprievodcovia protektorátna Prahou vydal riaditeľ vydavateľstva Academia Jiří Padevět jeho "pokračovanie" s názvom Krvavé finále. Jar 1945 v českých krajinách. Ak v Sprievodcovi bolo zabíjanie "riedené" pasážami o politike či kultúre, nová kniha drvivo vypovedá len o smrti: o často beštiálnym mučenia, početných formách vraždenie, pochovávanie zaživa aj hanobenie mŕtvych tiel.