Drion opúšťa Zem : (Drion opuští Zemi) - Klička, Václav: 1925-1993; Lomm, Alexandr: 1925-1993, pozri Klička, Václav (Stopy, 1985)
Posledným románom, ktorý Václav Klička napísal v ruštine, a zároveň prvým, ktorý napísal tiež v českom jazyku, je Drion opouští Zemi (Albatros 1983). V tomto románe pristane na Zemi, blízko tábora sovietskych geológov kozmická loď mimozemšťanov, ktorí pátrajú vo vesmíre po planétach postihnutých nebezpečnou chorobou guolou. Tá zachvacuje civilizácie a núti ich zabíjať a viesť vojny. Zdá sa, že aj Zem je touto chorobou nakazená a autor rieši problém, či je správna mimozemská pomoc, ktorá by ľudstvo guoly zbavila, ale zároveň by podstatne spomalila vývoj ľudskej civilizácie zbavenej agresivity. V druhej části románu odlieta jeden z hrdinov, Václav Jiskra, na domovskú planétu návštevníkov.