Drion opúšťa Zem (Drion opuští Zemi) - Klička, Václav: 1925-1993; Lomm, Alexandr: 1925-1993, pozri Klička, Václav; Šabíková, Želmíra; Račková, Elena: 1944- (Bratislava Mladé letá, 1985)
Posledným románom, ktorý Václav Klička napísal v ruštine, a zároveň prvým, ktorý napísal tiež v českom jazyku, je Drion opouští Zemi (Albatros 1983). V tomto románe pristane na Zemi, blízko tábora sovietskych geológov kozmická loď mimozemšťanov, ktorí pátrajú vo vesmíre po planétach postihnutých nebezpečnou chorobou guolou. Tá zachvacuje civilizácie a núti ich zabíjať a viesť vojny. Zdá sa, že aj Zem je touto chorobou nakazená a autor rieši problém, či je správna mimozemská pomoc, ktorá by ľudstvo guoly zbavila, ale zároveň by podstatne spomalila vývoj ľudskej civilizácie zbavenej agresivity. V druhej části románu odlieta jeden z hrdinov, Václav Jiskra, na domovskú planétu návštevníkov.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; vedecko-fantastické romány; romány vedecko-fantastické; sci-fi; dobrodružné romány; próza; česká literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Klička, Václav, pesudonym: Alexandr Lomm (bol rusko-český spisovateľ a prekladateľ. Do roku 1974 publikoval len rusky pod pseudonymom Alexandr Lomm. * Cheremkhovo, Rusko - 30.11.1993 Česko)