Tomek v krajine kengúr : (Tomek w krainie kangurów) - Szklarski, Alfred: 1912-1992 (Aktuell, 1995)
Varšavský školák Tomek Wilmowski sa v ďalekej cudzine stretne so svojím otcom, ktorý musel ujsť pred cárskou políciou pre vlastenecké zmýšľanie a skutky. A od tejto chvíle sa začinajú Tomkove nezabudnuteľné príhody a dobrodružstvá v exotických mestách, na rozbúrenom mori, no najmä na nebezpečných austrálskych pustatinách, kam sa skupina mužov na čele s Tomkovým otcom vybrala loviť zvieratá pre zoologické záhrady. Tomek sa neraz ocitne zoči-voči smrti. Je však odvážny a vynachádzavý, vždy si poradí v kritických okamihoch - a nakoniec sa všetko šťastne skončí.