Zlodej broskýň : (Tärnavskata carica. Kradecät na praskovi. Čuždenec. V ticha večer) - Stanev, Emilijan: 1907-1979 (Máj, 1974)
Novelu poznáme z filmového spracovania. Je to príbeh 40-ročnej krásavice, manželky starnúceho dôstojníka a srbského zajatca. Ľúbostný vzťah a konflikty z neho plynúce ukazuje aj ďalšia novela Trnovská princezná. Ďalej kniha obsahuje novely Cudzí človek, Za tichého večera...