Zlodej broskýň (Tärnavskata carica. Kradecät na praskovi. Čuždenec. V ticha večer) - Stanev, Emilijan: 1907-1979; Koška, Ján: 1936-2006 (Bratislava Smena, 1974)
Novelu poznáme z filmového spracovania. Je to príbeh 40-ročnej krásavice, manželky starnúceho dôstojníka a srbského zajatca. Ľúbostný vzťah a konflikty z neho plynúce ukazuje aj ďalšia novela Trnovská princezná. Ďalej kniha obsahuje novely Cudzí človek, Za tichého večera...
Keywords: poviedky autorské; novely autorské; Stanev, Emilijan, bol pseudonym Nikolu Stoyanov Stanev (bulharský prozaik, románopisec. * 29.02.1907 v Veliko Tarnovo, Bulharsko - 15.03.1979 v Sofii, Bulhatsko); spoločenské poviedky; poviedky o láske; sfilmované poviedky; próza; bulharská literatúra - texty; Koška, Ján (slovenský literárny vedec a básnik, prekladateľ. * 01.12.1936 Budiná, okres Lučenec, Slovensko - 11.05.2006 Bratislava, Slovensko)