Zabime vlka (Para matar al lobo) - Travieso, Julio: 1940-; Gúčik, Milan; Castro, Fidel: 1926-2016 (Tatran Bratislava, 1973)
Hlavnými postavami príbehu odohrávajúceho sa v čase najväčšieho útlaku, keď po všetkých kútoch krajiny zavýjali svorky vlkov v policajných uniformách, ŠÚ revolučný havanský študenti, ktorý pripravujú pôdu pro Víťazný pochod Fidela Castra a jeho "barbudos".
A hoci vačšinou z nich v nerovnomerne boji umrú, neobetovali svoje mladé životy nadarmo. Román je Pisani pútavo a moderne, denníkové zápisky sa strtávajú s výpoveďami žalárnikov a spomienky na umučených spolubojovníkov a vytvárajú strhujúci obraz krutých čias, ktorú revolúcia zmietla do nenávratna.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; havanskí študenti; revolučné hnutie; Kuba; Castro, Fidel, celým menom Fidel Alejandro Castro Ruz (bol bývalý kubánsky právnik a revolucionár, dlhoročný politický líder a bývalý prezident Kuby. Vládol v tomto štáte nepretržite od roku 1959, keď jeho revolučné hnutie zosadilo vládu Fulgencia Batistu a vytvorilo na Kube prvý komunistický štát na západnej pologuli, až do roku 2008, kedy sa z vlastnej vôle (hlavne kvôli zdravotnému stavu) odmietol uchádzať o post prezidenta na nasledujúce volebné obdobie. 19. februára 2008 Fidel Castro (päť dní pred vypršaním mandátu) oznámil, že sa už nebude uchádzať o úrad prezidenta a hlavného veliteľa armády a ako svojho nástupcu odporučil svojho brata Raúla Castra. Castro patril medzi najdlhšie pôsobiace hlavy štátu na svete. Hoci sa Fidel Castro v apríli 2011 vzdal aj svojho posledného (skôr symbolického) postu Prvého tajomníka Komunistickej strany Kuby a vystúpil aj z Ústredného výboru strany, stále je považovaný za najvplyvnejšieho muža krajiny. * 13.08.1926 Birán, v provincii Holguín, Kuba - 25.11.2016 Santiago de Cuba Province, Kuba); r. 1959; komunistický štát na západnej pologuli; próza; kubánska literatúra - texty; Kuba