Dostaveníčko cizinců - Triolet, Elsa: 1896-1970 (Nakladatelství politické literatury, 1965)
Dostaveníčko cudzincov od Elsa Triolet. Paríž priťahuje k sebe oddávna ľudí všetkých národov; dávajú si tam dostaveníčko umelci a literáti, ľudia najrôznejších povolaní a názorov, ale aj ľudia vykorenenia - ľudia bez vlasti. Ľudia, ktorí z rôznych dôvodov stratili vlasť a pokúšajú sa zakotviť v cudzej krajine, jedni úspešne, iní márne. Sú tu ruskí utečenci, od bielogvardejcov kniežaťa a jeho zhýralého syna, cez záhadnú krásavicu s odbojovou minulosťou Oľgu a členmi židovskej rodiny Rosenzwigů, až k pokrokovému hudobnému skladateľovi Sergejovi. Sú tu demokratickí Španieli, generál letectva i prostý frontový bojovník. Je tu americký študent, skoro na smrť uštvaný umelec aj poľskí baníci, ktorí pracujú v severných revíroch. Proti nim stojí v rodnej krajine pevne zakotvená rodina Grammondů.