Ruže na úver : (Roses a credit) - Trioletová, Elsa: 1896-1970 (Mladé letá, 1966)
Osudy krásneho dievčaťa, Martiny, ktoré príroda štedro obdarila nevšedným pôvabom a túžbou za lepším životom. Opustí matku, súrodencov a biednu chatrč plnú potkanov. Moderný komfort a lesklé nové predmety stanú sa jej jediným ideálom a zamestnanie manikúrky medzi zrkadlami a voňavkami naplní jej sen o kráse. No hrdá a uzavretá Martina nedbá na nikoho ponúkanú pomocnú ruku, ženie sa bezhlavo za preludom svojho šťastia. Kam ju jej túžby zavedú, ako sa skončí jej osud, o tom sa dočítate v tomto románe Elsy Trioletovej.