Lietajúce hojdačky : (Lietajuščije kačeli) - Tokarevova, Viktorija Samojlovna: 1937- (Lipa, 1981)
Poviedka Rakata sa zdá byť vhodným príkladom uplatnenia kompozície, v ktorej sa autorsky objektivizovane evokuje hľadajúca mladosť dvoch študentiek konzervatória. Jedna z nich po čase nachádza zmysel života v rodine a deťoch, druhá v umeleckej dráhe a nad všetkým, vo všetkom otáznik - dá sa, či sa nedá dosiahnuť súlad privátneho šťastia a plnohodnotnej účasti v kypiacom živote za rámcom súkromia?