Trafalgarský väzeň 2 : (Les voyages d'Hazembat) - Escarpit, Robert: 1918-2000 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1990)
Dvojzväzkový historicko-dobrodružný román o námorníkovi Bernardovi Hazembatovi, ktorý je ústrednou postavou Escarpitovho dobrodružného románu Trafalgarský väzeň, skutočne žil. Hlavný hrdina, Hazembat, je ľudový typ, aktuálny aj v kontexte terajšej francúzskej spoločnosti, bojujúci za sociálnu spravodlivosť. Román však nie je len mechanickým opisom francúzskych pomerov na rozhraní 18. a 19. storočia. Čitateľovi približuje historické udalosti cez konkrétne osudy hlavných postáv a rozširuje pohľad na dosah francúzskej revolúcie.