Žena roku 1900 - Šmahelová, Helena: 1910-1997 (Knihovna lidové četby, 1983)
Románová kronika zachytáva na osude prosté ženy život na malom meste na prelome storočia. Neskôr sa vypracuje na krajčírku a jej krása a elegancia je tŕňom v oku obyvateľom mesta, ktorí ju nemôžu zabudnúť nemanželský pôvod. Prostredníctvom sobáša sa slabošským mlynárskym synčekom sa snažia vyjsť zo svojej samoty a nájsť svoje miesto medzi ľuďmi.