Žena roku 1900 - Šmahelová, Helena: 1910-1997; Moldanová, Dobrava: 1936-; Khunová, Anna: 1946-; Rathouský, Jiří: 1924-2003; Bělíková, Marie (Československý spisovatel Praha, 1983)
Románová kronika zachytáva na osude prosté ženy život na malom meste na prelome storočia. Neskôr sa vypracuje na krajčírku a jej krása a elegancia je tŕňom v oku obyvateľom mesta, ktorí ju nemôžu zabudnúť nemanželský pôvod. Prostredníctvom sobáša sa slabošským mlynárskym synčekom sa snažia vyjsť zo svojej samoty a nájsť svoje miesto medzi ľuďmi.
Veľmi pekná kniha a zaujme aj po rokoch...
Doslov: Nad dílem Heleny Šmahelové (Dobrava Moldanová).
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; Šmahelová, Helena, vydatá Helena Trostová (česká spisovateľka , autorka rozhlasových hier , sesternica českého filmára Alexandra Hackenschmieda a intímne priateľka spisovateľa Jaromíra Johna , manželka jazykovedca Pavla Trosta. Nar. 14.07.1910 Řestoky, Česko - 05.11.1997 Rakovník, Česko); romány pre ženy; romány o ženách; próza; česká literatúra - texty; Khunová, Anna (česká maliarka, grafička a knižná ilustrátorka. * 18.07.1946 Praha, Česko -); Moldanová, Dobrava (česká univerzitná profesorka dejín českej literatúry , pôsobiaci na katedre bohemistiky Pedagogickej fakulte Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Je autorkou 7 odborných kníh a spoluautorkou viac ako 150 odborných štúdií, publikovaných vo vedeckých časopisoch a zborníkoch v Česku i v zahraničí, editorkou 8 vedeckých zborníkov a spoluautorkou niekoľkých kolektívnych diel. * 12.05.1936 Kladno, Česko -)