Bojovali za vlasť: kapitoly z románu : (Oni sražalis za rodinu) - Šolochov, Michail Aleksandrovič: 1905-1984 (Slovenský spisovateľ, 1960)
Hlavnými hrdinami príbehu sú radoví vojaci ustupujúceho pešieho pluku, z ktorého zostalo nažive iba stosedemnásť chlapov. Nemali spojenie so štábom, nemali nijakú bojovú techniku. V tejto situácii bojujú o každý kopček, o každú piaď rodnej zeme, stavajú sa nepriateľovi na odpor a v nerovných bojoch mu ničia pechotu, lietadlá a tanky. I keď sa v románe vyskytuje veľa zložitých a smutných udalostí, je preniknutý optimizmom a zdravým ľudovým humorom.