Donské poviedky - Šolochov, Michail Aleksandrovič: 1905-1984 (laureáti Nobelovej ceny, 1958)
Donské poviedky začal Šolochov písať ako osemnásťročný. V tom čase mal už bohaté skúsenosti z bojov s bielogvardejcami a machnovskými bandami, dovtedy už pracoval ako učiteľ negramotných, ako murár i zásobovací komisár, veľa videl a prežil, veľa poznal, preto sú jeho poviedky pravdivé a presvedčivé. Šolochov ich napísal z nesmiernej lásky a strašnej nenávisti, napísal ich na základe obrovského poznania života, najmä života donského kozáctva ako zvláštnej kasty medzi ruskými sedliakmi. Obsah poviedok je prostý: boj nového so starým.