Donské poviedky - Šolochov, Michail Aleksandrovič: 1905-1984; Handzová, Viera: 1931-1997 (Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry Bratislava, 1958)
Donské poviedky začal Šolochov písať ako osemnásťročný. V tom čase mal už bohaté skúsenosti z bojov s bielogvardejcami a machnovskými bandami, dovtedy už pracoval ako učiteľ negramotných, ako murár i zásobovací komisár, veľa videl a prežil, veľa poznal, preto sú jeho poviedky pravdivé a presvedčivé. Šolochov ich napísal z nesmiernej lásky a strašnej nenávisti, napísal ich na základe obrovského poznania života, najmä života donského kozáctva ako zvláštnej kasty medzi ruskými sedliakmi. Obsah poviedok je prostý: boj nového so starým.
Keywords: poviedky autorské; novely autorské; spoločenské poviedky; donskí kozáci; kozáci donskí; próza; ruská literatúra - texty; Šolochov, Michail Aleksandrovič (bol sovietsky spisovateľ, nositeľ Nobelovy ceny za literaturu. Jeho tvorba odhaľuje závislosť človeka stredných vrstiev od sociálno-historických podmienok. * 24.05.1905 Kružilin-Vjošenskaja v donskej oblast, Rusko - 21.02.1984 Vjošenka, Rusko); Handzová, Viera (slovenská spisovateľka strednej generácie povojnových prozaikov, 12.5.1931 Kokava nad Rimavicou - 15.6.1997 Bratislava)