Mladé levy : (The Young Lions) - Shaw, Irwin: 1913-1984 (Dukla - Svetová tvorba, 1968)
Román Shawa je jedným z najzaujímavejších, najľudskejších a najpravdivejších umeleckých dokumentov zachytávajúcich druhú svetovú vojnu. V tomto po všetkých stránkach realistickom diele je absurdita vojny ukázaná z rozdielnych pohľadov troch mladých mužov, ktorých doba vtiahla do vojnových udalostí. So skúsenosťami vynikajúceho rozprávača opisuje Shaw osudy čestného a idealisticky zásadového príslušníka americkej židovskej menšiny a jeho priateľa liberálneho intelektuála v uniforme. Spletité osudy oboch Američanov sa napĺňajú v stretnutí sa sfanatizovaným príslušníkom hitlerovskej armády. Dielo nepodáva len strhujúce svedectvo o zápolení dvoch armád na bojisku západnej Európy a severnej Afriky, ale pokúša sa dopátrať politických i ľudských pohnútok, ktoré viedli jeho hrdinu k vyznávaniu fašizmu.