Sekerezáda, alebo Zima lesných ĺudí : (Siekierezada albo Zima Leśnych ludzi) - Stachura, Edward Jerzy: 1937-1979 (Rovesník, 1977)
Román poľského básnika a prozaika rozvíja príbeh mladého muža Jana Pradera, ktorý prichádza z Varšavy, kde nechal svoju lásku, ktorej hovorí Jabloňová vetvička, do zapadnutej dediny na lesnú brigádu a spoločne s dedinčanmi a lesnými robotníkmi prežíva ich radosti aj smútky.