Sekerezáda, alebo Zima lesných ĺudí (Siekierezada albo Zima Leśnych ludzi) - Stachura, Edward Jerzy: 1937-1979; Gazdík, Jozef: 1931-1982; Rostoka, Vladislav: 1948- (Bratislava Smena, 1977)
Román poľského básnika a prozaika rozvíja príbeh mladého muža Jana Pradera, ktorý prichádza z Varšavy, kde nechal svoju lásku, ktorej hovorí Jabloňová vetvička, do zapadnutej dediny na lesnú brigádu a spoločne s dedinčanmi a lesnými robotníkmi prežíva ich radosti aj smútky.
Keywords: Stachura, Edward Jerzy, pseudonym: "Sted" (bol poľský básnik, poét, spevák a prekladateľ. Až do roku 1948 žil vo Francúzsku. * 18.08.1937 Charvieu-Chavagneux, Francúzsko - 24.07.1979 Varšava, Poľsko); Gazdík, Jozef (slovenský spisovateľ, prekladateľ. * 24.01.1931 Dolný Štefanov, Slovensko - 08.02.1982 Bratislava, Slovensko); Rostoka, Vladislav, maďarský Laszlo Rostocku (maďarskoý grafik, plagátov, typograf. Maďarská akadémia výtvarných umení Fakulta výtvarných umení. Nar. 18.05.1948 Köbölkút, Československo -); romány autorské; realistické romány; dedinské prostredie; romány o láske; próza; poľská literatúra - texty