Kartúza Parmská : (La Chartreuse de Parme) - Stendhal: 1783-1842 (Svetová tvorba, 1963)
Román je akousi štúdiou talianskeho života po roku 1815, teda po najväčšej bitke storočia pri Waterloo, ktorej sa zúčastnil i Fabrizio del Dongo, hlavný hrdina románu. Po návrate do Talianska ho podozrievajú z liberalizmu, našťastie je tu krásna a duchaplná grófka Pietranerová, ktorá z lásky k Fabriziovi, svojmu synovcovi, uplatní svoju moc a vplyv na ľudí, čo majú rozhodnúť o jeho osude, a všetko zaranžuje podľa svojich predstáv, dá ho študovať. Keď však Fabrizio zabije v súboji svojho rivala, aféra sa zveličí, dostane sa do väzenia a čaká na rozsudok. Grófka opäť zasiahne, umožní mu útek a odstráni nepriateľov. Fabrizia napokon zbavia viny, slobodný, tajne sa stretáva s Cleliou Contiovou, dcérou guvernéra väznice, do ktorej sa zamiluje na život a na smrť, keď však Clelia i jeho milovaný syn zomrú, vzdá sa arcibiskupského úradu a utiahne sa do kartuziánskeho kláštora, kde o krátky čas zomiera.