Volanie bez ozveny : (Of Human Bondage) - Maugham, William Somerset: 1874-1965 (Máj, 1972)
Maugham zanechal po sebe obrovské dielo, takmer neprehľadné a svojou hodnotou tiež rôznorodé. S uplývajúcim časom, ktorý pomaly vyrovnáva rozdiely v dobových hodnoteniach, vystupuje práve román volanie bez ozveny čoraz väčšmi do popredia. Teší sa najtrvalejšiemu záujmu vydavateľov a publika, previerka časom mu nijako neuškodila. Možno sa tu overila stará pravda, že v literatúre ani exotičnosť ani smelý apriórny žáner neprináša taký umelecký výsledok ako spracovanie autentického zážitku a vlastnej bolestnej skúsenosti.