Skalpel, prosím - Stýblová, Valja: 1922- (Československý spisovatel Praha, 1987)
V románe z lekárskeho prostredia je pútavo opísaná práca lekárov - neurochirurgov, práca nesmierne jemná, vyžadujúca maximálne sústredenie, obetavosť, kolektívnu súhru a úplnú oddanosť svojej profesii. Rámec diela tvorí rozhovor významného neurochirurga - profesora s mladým redaktorom, ktorý ho pri príležitosti jeho životného jubilea žiada o interview. Vlastnou náplňou románu je však to, čo sa do reportáže nevošlo - práca lekárov, formovanie ich osobnosti a kolektívu, pracovný aj rodinný život.
Keywords: Stýblová, Valja (česká spisovateľka, lekárka, profesorka neurológie a psychiatrie, bývalá politička. Nar. 04.06.1922 Harbin, v Číne -); romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; profesijné romány; lekárske prostredie; neurochirurgia (beletria); próza; česká literatúra - texty