Nenávidím a miluji - Stýblová, Valja: 1922- (Československý spisovatel, 1969)
Stredoškolský profesor latinčiny rozpráva svojmu bývalému žiakovi zrod a priebeh svojho hlbokého citového vzťahu k svojej mladučkej žene, ktorá bola pôvodne jeho žiačkou. Cez všetky otrasy ich zväzku profesor prekonáva vnútorné zápasy a vytrváva u svojej lásky. Na podstatných miestach deja je podfarbená atmosféra a charakterizované napätie citáty antických básnikov, ktorí sa tu cez veky vyslovujú k večným problémom. Autorka, docentka neurológia, vydáva touto knihou svoj ??štvrtý román.