Mne soudila noc. Dopis Kláře - Stýblová, Valja: 1922- (Knihovna lidové četby, 1985)
Autorkine úspešné novely o svedomí človeka, ktoré je prísnejším sudcom ako právne normy. Prvý príbeh rozvíja krízu dvoch medikov. Zavinili smrť ženy, ktorá im bola blízka, druhá je spoveďou bezpečnostného technika. Už od prvých stránok príbehu medika Jana, jeho sestry Stanky a cynického Alberta sme vtiahnutí do dramatickosti tak sugestívne podaného, aký môže napísať len autorka vášnivo zaujatá osudom svojich hrdinov. A tak je tomu i v Dopise Kláre. Je spoveďou človeka, ktorý sa v niekoľko kritických dňoch svojho života ocitne na pokraji morálneho stroskotania.