Dopis Kláře - Stýblová, Valja: 1922- (Život kolem nás, 1963)
Hlavní postavou je Viktor, který píše zpověď své manželce Kláře, se kterou jsou manželé 1 rok. Ke psaní ho donutí událost, která se stane u nich v podniku. Zemře jedna zaměstnankyně a její smrt zaviní on. Nezměří koncentrace benzinu a pak vše popírá. Protože je ale dívka v kritickém stavu, začne psát své manželce zpověď, kde se zpovídá ze všech věcí. Jak jí ublížil, nechal svou matku, aby jí křivdila a že kvůli něj musela vše své opustit. Popisuje, jak chce některé věci změnit a přiblížit se zpět své manželce, protože vidí, jak jsou odlišní a on už nechce. Ona si to nikdy nepřečte a protože dívka umře, opustí ho a on ukončuje zpověď s tím, že také musí být sám.