Sázka na lásku - Suchl, Jan: 1928- (Československý spisovatel, 1980)
Príbeh manželstva odohrávajúci sa na pozadí udalostí rokov 1945-1965. Autor líči vzťahy Čecha a Nemky, ktorí sa rozhodli pre spoločný život. Počiatočné prekážky síce zvládli, ale manželstvo nakoniec stroskotá pre neveru manžela a nedostatok pevného vnútorného vzťahu.