Rozprávanie o Samovi : (Berättelson om Samc) - Sundman, Per Olof: 1922-1992 (Štafeta, 1981)
Sundman spracoval vo svojom románe historický námet, islandskú ságu z 10. storočia, písomne podchytenú v polovici 13. storočia. Na tejto sedemsto rokov starej ságe, ktorá sa zväčša interpretuje ako rozprávanie o páde mocného a sebavedomého náčelníka, zaujala autora skutočnosť, že sa akosi zabúdalo na postavu jeho protivníka, ktorý jeho pád zapríčinil. A tak sa autor sústredil na dramatický, nezmieriteľný a krvavý boj o moc medzi dvoma mužmi celkom protikladných pováh a vlastností. Je to rozprávanie o rodových putách, o lojálnosti a rozhodnutí jedinca násilím sa domáhať svojho práva. Pôvodná sága bola veľmi krátka a strohá a autor sa pokúsil zachytiť jej štýl. Sústredil sa na bezčasový konflikt aktuálny i dnes. Na konflikt medzi mocným a slabým, ktorý umiestnil do zaujímavého prostredia dnešného Islandu. Sundman napísal román v strohom, vecnom štýle. Podáva fakty, nezaujate pozoruje ľudské správanie, opisuje, no nevysvetľuje.