Vyšetrovacia väzba: Príbeh väzňa čakajúceho na rozsudok - Sükösd, Mihály: 1933-2000 (Malá edícia svetových autorov, 1982)
Autor v knihe, časovo zhustenej do troch jesenných týždňov roku 1945, priestorovo do väzenskej cely a súdnej siene, formou modernej románovej konštrukcie, v ktorej umelecky využil bohatý dokumentárny materiál a doplnil ho spisovateľskou fantáziou a vysokým percentom pravdepodobnosti, vykreslil portrét maďarského štátnika včerajška čakajúceho na vynesenie rozsudku. Nejde o konkrétnu historickú postavu, autora zaujíma prípad ako modelová situácia. Účinkovanie, konanie, správanie vedúceho politika vo východoeurópskom štáte v područí fašizmu, úsilie o spojenie nespojiteľného, konfrontácia úmyslov s výsledkami a dôsledkami.