Vyšetrovacia väzba: Príbeh väzňa čakajúceho na rozsudok - Sükösd, Mihály: 1933-2000; Engelmann, Alfréd: 1916-1988; Chmel, Rudolf: 1939-; Rostoka, Vladislav: 1948- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1982)
Autor v knihe, časovo zhustenej do troch jesenných týždňov roku 1945, priestorovo do väzenskej cely a súdnej siene, formou modernej románovej konštrukcie, v ktorej umelecky využil bohatý dokumentárny materiál a doplnil ho spisovateľskou fantáziou a vysokým percentom pravdepodobnosti, vykreslil portrét maďarského štátnika včerajška čakajúceho na vynesenie rozsudku. Nejde o konkrétnu historickú postavu, autora zaujíma prípad ako modelová situácia. Účinkovanie, konanie, správanie vedúceho politika vo východoeurópskom štáte v područí fašizmu, úsilie o spojenie nespojiteľného, konfrontácia úmyslov s výsledkami a dôsledkami.
Doslov (Rudolf Chmel).
Keywords: Sükösd, Mihály (bol maďarský spisovateľ, literárny historik, kritik a novinár. * 04.10.1933 Budapešť, Maďarsko - 12.10.2000 Budapešť, Maďarsko); Engelmann, Alfréd, pseudonym: Ján Konôpka, Jozef Podpolianský (slovenský publicista, novinár, prekladateľ. Ľudovú školu navštevoval v Detve. * 10.08.1916 Detva, Slovensko - 16.07.1988 Bratislava, Slovensko); Chmel, Rudolf (slovenský literárny vedec, esejista, politik. Bývalý podpredseda vlády SR pre menšiny, česko-slovenský veľvyslanec v Maďarsku, minister kultúry a poslanec NR SR. * 11.02.1939 Plžeň, Česko -); poviedky autorské; spoločenské poviedky; romány politické; väzni politickí; politickí väzni; romány povojnové; povojnové romány; r. 1945; próza; maďarská literatúra - texty; Rostoka, Vladislav, maďarský Laszlo Rostocku (maďarskoý grafik, plagátov, typograf. Maďarská akadémia výtvarných umení Fakulta výtvarných umení. Nar. 18.05.1948 Köbölkút, Československo -)