Dívka, moře a noc : (Sophie, la mer et la nuit) - Sternberg, Jacques: 1923-2006 (Čtení na dovolenou, 1981)
Milostný príbeh, v ktorom sa realita prelína s fantáziou. Hlavný hrdina a rozprávač je neznášanlivý frfloš, pracujúci ako žurnalista. Pred svetom sa najradšej schováva a uchyľuje sa k obľúbeným LP a knihám. Jedného dňa sa ale zoznámi s dievčaťom, s ktorým si bezvýhradne rozumie. Po čase si ale musí začať pripúšťať, že okolo jeho milej začínajú pribúdať rôzne podivnosti a nevysvetliteľné veci. Je to príbeh lásky pozemšťana k dievčaťu z iných svetov.