Rozoraná celina 1 : (Podňataja celina) - Šolochov, Michail Aleksandrovič: 1905-1984 (Knižnica laureátov Leninovej ceny, 1976)
Šolochov, žijúc ustavične na Done, na území jednej z najdôležitejších obilninárskych oblastí krajiny, kde boj s kulactvom prebiehal zvlášť ostro, ustavične sa stýkal s kozákmi, dedinskou inteligenciou a straníckymi pracovníkmi, a tak zhromaždil ohromný materiál o prevrate v dedinskom živote. Práve toto množstvo kompletného materiálu bolo príčinou tvorivého úspechu spisovateľa, ktorý vedel v Rozoranej celine tak majstrovsky vystihnúť zložitý proces, čo sa odohrával v Sovietskom zväze v roku veľkého prelomu, a vytvoril výrazné, plnokrvné postavy hrdinov, predstavujúcich sily, čo sa zrazili v poslednom rozhodujúcom boji.