Hrst prachu : (A Handful of Dust) - Waugh, Evelyn: 1903-1966 (Beletrie světová, 1976)
První polovina románu vynikajícího anglického satirika Evelyna Waugha je příběh nezdařeného manželství dvou lidí z vyšší společenské vrstvy v Anglii třicátých let. Tonyho Lasta a jeho ženy Brendy, kteří se po tragické smrti dítěte rozcházejí. Brenda nudící se na starém rodinném sídle, kde den po dni plyne stále stejně, nechápe Tonyho, jemuž tento život plně vyhovuje a který má jediný sen - zvelebit zděděný zámek. Zaskočený a znechucený Tony nerozumí Brandinu jednání, neboť ji miluje a zvykl si jí důvěřovat. Evelyn Waugh však není moralista a každý patos je mu cizí, nevyslovuje morální soudy, i nejtragičtější jeho knihy jsou skvělé entertainments - v druhé polovině láme vážný vážný příběh v grotesku. Tony se po rozchodu s Brendou zúčastní výzkumné výpravy do Brazilie a po jejím ztroskotání končí jako zajatec negramotného pana Todda, napůl indiána žijícího v pralese u Amazonky, jemuž musí denně předčítat z Dickensových románů, zanechaných tu Toddovým dávno již mrtvým otcem.