Výber 4: Dojmy z Francúzska. Lukáš Blahosej. Krasoň - Kukučín, Martin: 1860-1928 (Zlatý fond slovenskej literatúry, 1980)
Kniha obsahuje dve diela Martina Kukučína. Dej historického románu sa odohráva v období štúrovského hnutia... Kukučín tu spracúva ľúbostnú drámu mladého štúrovského básnika Sama Bohdana Hroboňa, očareného českou národovkyňou Bohuslavou Rajskou. Spisovateľ na pozadí ľúbostného príbehu odhalil sociálne, politické i kultúrne pomery, myšlienkové ovzdušie českého a sčasti aj slovenského prostredia z obrodeneckých čias. Cestopisné črty Dojmy z Francúzska tvoria súčasť prozaického diela Martina Kukučína.