Dobrodružstvo pri obžinkoch: Veselohra v 3 dejstvách - Palárik, Ján: 1822-1870 (Tatran, 1972)
Hra je najobľúbenejšou a najčastejšie hrávanou veselohrou. Palárik v nej vyslovil i svoje demokratické názory na vzťahy medzi Slovákmi a Maďarmi. Jeho cieľom bolo poukázať na potrebu tolerancie a zmierenie medzi oboma národmi. Odsudzuje odrodilstvo, ale zároveň hovorí, že si treba vážiť aj príslušníkov iných národov. Idea:zmierenie slovenského a maďarského národa. Ústrednou témou: je boj proti odrodilstvu, oslava vlastenectva a úcta k rodnému jazyku. Využíva v nej dvojitú zámenu postáv, z čoho vzniká množstvo humorných situácií a komických zápletiek.