Posledná trójska vojna: Za jeden deň - Aladžov, Čavdar (Priatelia, 1978)
Trójska vojna, ktorá sa odohrala v jedno jesenné popoludnie v istom bulharskom meste, sa pomaly blíži ku koncu. Ako však skončí, to v tejto chvíli ešte nevie ani Boril, vodca Achájcov, ani jeho protivníci Trójania, na čele ktorých stojí odvážny Retorta...