Tisíc vymeškaných hodín - Beňo, Ján: 1933- (Mladé letá, 1980)
Tisíc vymeškaných hodín. Martin, Ondrej a ostatní chlapci z Malej slatiny ich nevymeškali dobrovoľne. Osem mesiacov predĺžených prázdnin im nanútil ktosi, koho nevedeli pomenovať inak ako vojna. Spočiatku to vyzeralo, že im priniesla iba dobrodružstvá, nových ľudí, vojakov, ktorí prichádzajú do dediny, nové predmety pre každého chlapca zaujímavé -pušky, pištole, náboje. Najprv bolo všetko len zaujímavé a tajomné, čo hodno a treba vidieť...