Za závejmi záveje - Krno, Miloš: 1922-2007 (Nová próza, 1981)
V najnovšom románe zobrazuje Miloš Krno dôležité spoločenské udalosti okolo združstevňovania nášho poľnohospodárstva - predovšetkým cez súkromný život svojich postáv, najmä hlavného hrdinu, ktorý sa po ťažkom detstve a mladosti celkom prirodzene zapojí do Slovenského národného povstania. No neskôr v čase kolektivizácie, stavia sa spočiatku proti. Na jeho osude zobrazil Krno ťažkosti a problémy človeka spätého s pôdou, po ktorej celý život túžil, ale aj proces uvedomenia, akým musí prejsť, aby sa jej vedel vzdať v prospech celku.