Statočný Celo - Krno, Miloš: 1922-2007 (Nová próza, 1985)
Román je treťou časťou trilógie. V prvej časti Cnostný Metod sa autor sústreďuje na obdobie z počiatku 2. svetovej vojny, keď Slovensko bolo už samostatnou republikou, jej noví mocipáni sa ujímali úradov a začínali zhŕňať majetky. V druhej časti Udatný Radúz približuje atmosféru klérofašistického štátu, v ktorej žila a pôsobila ľudácka inteligencia. Na hlavných hrdinoch Metodovi Šubíkovi, ministerskom radcovi, Celovi Poliakovi, šéfovi tajnej polície a Radúzovi Kucbelovi, verejnom notárovi rozvíja dej. V románe Statočný Celo posunul autor dej do prvých rokov po oslobodení. Na osudoch hlavných postáv autor evokuje historicko-politické udalosti na Slovensku z prelomových čias, keď sa rozhodovalo o charaktere ďalšieho spoločenského vývinu.